cover-image

Πώς να αποκτήσετε ευρωπαϊκό διαβατήριο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διαβατήριο αυτό καθεαυτό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ευρωπαϊκό διαβατήριο συνδέεται με κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, η κατοχή διαβατηρίου από οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ σας δίνει το δικαίωμα να ταξιδεύετε, να ζείτε και να εργάζεστε σε οποιαδήποτε από τις άλλες χώρες.  

Εάν δεν είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τη διαδικασία της ιθαγένειας, μια χρονοβόρα διαδικασία, την οποία όμως πρέπει να ακολουθήσετε εάν θέλετε να αποκτήσετε διαβατήριο που θα σας δίνει την ελευθερία να ταξιδεύετε σε οποιαδήποτε από τις 28 χώρες που αποτελούν την ευρωπαϊκή κοινότητα. 

Πλεονεκτήματα του ευρωπαϊκού διαβατηρίου

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται συχνά ως μια περιοχή φωτός και σκιάς, η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι εκτός ΕΕ βλέπουν τη γηραιά ήπειρο ως ένα ευεργετικό μέρος όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες απασχόλησης. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι εισέρχονται στις χώρες της ΕΕ με σκοπό να βρουν δουλειά και μαζί με αυτήν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. 

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της απόκτησης διαβατηρίου από χώρα μέλος της ΕΕ είναι: 

Ελευθερία κυκλοφορίας 

Μετακινηθείτε ελεύθερα. Η ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ σας επιτρέπει να ταξιδεύετε ελεύθερα σε οποιαδήποτε από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι χωρίς βίζα.  

Εργασία και διαβίωση στο εξωτερικό 

Θέλετε να αλλάξετε ζωή και να ζήσετε μια νέα περιπέτεια σε μια άλλη χώρα; Με την ιθαγένεια της ΕΕ, μπορείτε να εργαστείτε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να χρειάζεστε άδεια εργασίας. 

Ένα νόμισμα 

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν κοινό νόμισμα: το ευρώ. Πριν από την ύπαρξή του, κάθε φορά που ταξίδευες στο εξωτερικό έπρεπε να ανταλλάξεις χρήματα.  

Χάρη στη χρήση ενός ενιαίου νομίσματος, η επιλογή μιας τράπεζας για εργασία στο εξωτερικό γίνεται όλο και πιο εύκολη.

Οδήγηση σε όλες τις χώρες 

Η ισπανική σας άδεια οδήγησης ισχύει σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες οδικής κυκλοφορίας.   

Μελέτη χωρίς περιορισμούς 

Εάν είστε πολίτης της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να σπουδάσετε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. 

Ευρωπαϊκή ιθαγένεια. 

Δεν χρειάζεται να γεννηθείτε στην Ευρώπη για να γίνετε ευρωπαίος πολίτης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκτήσετε την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και το διαβατήριο που σας δίνει τη δυνατότητα να ζείτε και να εργάζεστε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό να ανοίξει τα σύνορα της Ευρώπης για τους πολίτες που γεννήθηκαν σε μία από τις χώρες που ανήκουν στην κοινότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε χώρα έχει τους δικούς της νόμους όσον αφορά τη χορήγηση ιθαγένειας. Για παράδειγμα, εάν έχετε εργαστεί και ζήσει νόμιμα για πέντε χρόνια χωρίς διακοπή σε οποιαδήποτε από τις χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για μόνιμη άδεια διαμονής που θα σας δώσει αργότερα πρόσβαση στην ιθαγένεια. 

Απόγονοι  

Για πολλά χρόνια, ιδίως κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, πολλοί Ευρωπαίοι διέσχισαν τον ωκεανό και μετανάστευσαν στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Πολλοί από αυτούς διατήρησαν την ιθαγένειά τους παρά το γεγονός ότι αισθάνονταν μέρος της νέας τους χώρας, οπότε οι περισσότεροι από αυτούς μεταβίβασαν την ιθαγένειά τους στους απογόνους τους.  

Σήμερα, αυτοί οι απόγονοι προσπαθούν να διασχίσουν τη μεγάλη απόσταση μεταξύ αυτών των ηπείρων σε αναζήτηση νέων περιπετειών και ευκαιριών. Ως αποτέλεσμα, πολλά εγγόνια ή δισέγγονα Ευρωπαίων αποκτούν το δικαίωμα εξ αίματος να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο. Κάθε χώρα έχει συγκεκριμένο νόμο για τη χορήγηση του δικαιώματος ιθαγένειας λόγω καταγωγής, οπότε καλό είναι να ενημερωθείτε από το προξενείο. 

 Γάμος 

Ο γάμος με πολίτη της ΕΕ αποτελεί έμμεσο τρόπο απόκτησης της ιθαγένειας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φυλασσόμενη διαδρομή, καθώς είναι η πιο επιρρεπής σε απάτες. Ωστόσο, ζούμε σε έναν όλο και πιο κοσμοπολίτικο κόσμο και οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες ή ηπείρους δεν είναι πλέον σπάνιοι.  

Κατοικία 

Η χορήγηση ιθαγένειας μέσω της διαμονής είναι ο συνηθέστερος τρόπος. Σε αυτή την περίπτωση, στην Ισπανία, απαιτείται νόμιμη διαμονή 10 ετών για να υποβληθεί αίτηση για ιθαγένεια. Η περίοδος αυτή μειώνεται σε δύο έτη στην περίπτωση υπηκόων από όλη τη Λατινική Αμερική, την Ανδόρα, τις Φιλιππίνες, την Ισημερινή Γουινέα και τους Σεφαραδίτες. Οι πρόσφυγες, μια πολύ μικρή ομάδα στην Ισπανία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ιθαγένειας μετά από πέντε χρόνια διαμονής. 

Οι διαδικασίες τείνουν να παίρνουν αρκετό χρόνο, καθώς, όπως ήδη είπαμε, κάθε χώρα έχει τους δικούς της νόμους που μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία. Είναι καλύτερο να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο Foreign Affairs.

Αν σας ενδιαφέρει αυτό ή άλλα σχετικά νέα, εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο Temporales για να είστε πάντα ενήμεροι.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για να διευκολύνουμε τη χρήση αυτού του ιστότοπου και όχι μόνο, να βελτιώσουμε την απόδοση και την εμπειρία του χρήστη και να αυξήσουμε τη συνάφεια της προσφοράς. Κάντε κλικ στο κουμπί Συμφωνώ για να δηλώσετε ότι συμφωνείτε με τη δήλωση απορρήτου και τη δήλωση για τα cookies.